Актьорите прекратяват стачката, продуцентите правят отстъпки по въпросите на AI AI

...
Актьорите прекратяват стачката, продуцентите правят отстъпки по въпросите на AI AI
Коментари Харесай

Холивуд се огъна пред изкуствения интелект

Актьорите приключват стачката, продуцентите вършат отстъпки по въпросите на AI 

AI технологиите неизбежно нахлуват в креативната промишленост и я трансформират
(снимка: CC0 Public Domain)

Стачката на холивудските артисти, която продължи 118 дни, завърши. Гилдията на американските артисти SAG-AFTRA съумя да реализира съглашение с асоциацията на продуцентите AMPTP по редица въпроси, в това число потребление на технологии с изкуствен интелект при производството на филми и телевизионни сериали и възнаграждения от импресии на услуги за видео стрийминг. 

Препъникамъкът в договарянията се оказаха генеративните AI технологии – поради тях сценаристите продължиха да стачкуват до септември. Синдикатът на сценаристите реализира съглашение, което ги защищава от AI офанзиви против специалността, заяви Wired.
още по темата
През юли представители на студията направиха „ революционно предложение за изкуствен интелект, което ще отбрани цифровите изображения на актьорите ”. Служителите на SAG-AFTRA отвърнаха, че тази дефиниция ще разреши на поддържащите артисти да бъдат сканирани, платени за един снимачен ден, превърнати в цифрови герои и употребявани за неопределен срок.

Миналия уикенд, след интензивна полемика, продуцентите показаха „ най-хубавата и дефинитивна оферта ”, само че тя беше отхвърлена: схемата предполагаше, че сканирани изображения на артисти, чиято работа е платена на ставка над минималната, могат да бъдат употребявани след гибелта им без единодушие на съюза или наследници. Гилдията, от своя страна, изисква от продуцентите да получат позволение за такива „ осъществявания ” и също да заплащат за тях.

Във вторник чиновници на студията се съгласиха да създадат промени в езика на AI, отбелязвайки повратна точка. Окончателните условия на съглашението към момента не са оповестени, само че Гилдията на актьорите към този момент се съгласи да приключи стачката.

Освен това и сценаристите, и актьорите съумяха да реализират нови механизми за хонорари при проявление на филми и телевизионни сериали в стрийминг платформи.

Шефът на Гилдията на актьорите Дънкан Крабтрий-Айрланд сподели, че в първичната позиция „ бизнес моделът за стрийминг от 2023 година е съжителствал с бизнес модела от 1970 година за заплащане на реализатори, писатели и други изобретателни хора в промишлеността ”. И е време да бъде поправен.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР